top of page
תמונת הסופר/תרשת חברתית בביטוח

ההתנהלות הזו תעלה לאזרחי ישראל ביוקר

‏לאחר שנים של הזנחה וחוסר טיפול יסודי במצב של מדינת ישראל שעלין אנו עומדים לשלם במשבר כלכלי ובמיתון עמוק הגיע הזמן לומר את האמת לעם מהם מחוללי הכאוס שבגינם אנו עלולים להדרדר למיתון עמוק :

1. מיסים, מיסים, מיסים!

המסים הגבוהים בישראל יוצרים מעגל קסמים שמייקר את המוצרים ומעודד כלכלה שחורה. ככל שהמדינה ממסה יותר, כך המחירים עולים. הגיע הזמן לחקור לעומק כמה מכל שקל הוא מס ולחשוף את האמת. מיסים עקיפים כמו מע"מ ומיסי קנייה משפיעים ישירות על יוקר המחיה ומכבידים על האזרחים.

2. מדינה חזקה, מיסים נמוכים

אני בעד מדינה חזקה, אבל מיסים בלתי נסבלים גורמים לאזרחים לאבד אמון. ביבי בשנת 2002 הראה אומץ כשהוריד מיסים וייעל את המערכת. הגיע הזמן להילחם על תקציב שקוף ולפשט את המיסים למספרים אחידים ושקופים. יש לחבר טכנולוגית בין חשבונות הבנקים העסקיים, לחשבוניות, ולדוח שנתי באמצעים דיגיטליים מלאים באוטומציה.


3. כלכלה שחורה - אתגר לאומי

הכלכלה השחורה בישראל היא מציאות כואבת, אבל היא גם זכות הקיום של רבים. כמות בעלי המקצועות שלוקחים מזומן בלתי נתפסת, והשחור חוגג. יש להפוך את הכלכלה השחורה לבלתי משתלמת ולא נחוצה. זהו אתגר לאומי שדורש פתרונות יצירתיים ומערכת אכיפה חזקה.

4. רגולציה - מתי היא טובה?

רגולציה גבוהה היא אם כל השחיתות. מדינות עם כמות רגולציה גבוהה הן מדינות שבהן לא פורח כלום. רגולטור צריך לאכוף רמייה ושרלטנות, אבל לא לקבוע לעסקים איך להתנהל. יש להפריד את התקציב מהפוליטיקאים ולחזק את הפיקוח והבקרה על הרגולטורים. רגולציה טובה היא כזו שמקדמת תחרות, מונעת קומבינות וקרטלים, ומגנה על חסרי ישע.

השפעות שליליות של רגולציה:

רגולציה מוגזמת יכולה להכביד על עסקים ולפגוע בצמיחה הכלכלית. לדוגמה, דרישות רגולטוריות מורכבות ומסובכות עלולות להרתיע יזמים ולהקשות על פתיחת עסקים חדשים. בנוסף, רגולציה עודפת יכולה להוביל לעלויות גבוהות לעסקים, מה שמקטין את הרווחיות שלהם ומגביל את יכולתם להשקיע ולהתרחב. במקרים מסוימים, רגולציה מוגזמת יכולה גם לעודד שחיתות, כאשר עסקים מנסים לעקוף את הדרישות באמצעות שוחד או קשרים פוליטיים.


דוגמאות מהעולם:

- ארצות הברית: רגולציות על בנקים לאחר המשבר הכלכלי של 2008, כמו חוק דוד-פרנק, הובילו לעלויות גבוהות לבנקים קטנים ובינוניים, מה שהקשה עליהם להתחרות עם הבנקים הגדולים³.

- האיחוד האירופי: רגולציות מחמירות על פליטות פחמן גרמו לעלויות גבוהות לתעשיות כבדות, מה שהוביל להעברת מפעלים למדינות עם רגולציות פחות מחמירות³.

- הודו: רגולציות מורכבות על פתיחת עסקים חדשים הקשו על יזמים והובילו לכך שהרבה עסקים פועלים בכלכלה השחורה³.

- ונצואלה: רגולציות מחמירות על מחירים ושערי חליפין הובילו למחסור במוצרים בסיסיים ולשוק שחור פורח³.


5. ועדי עובדים - הגנה על זכויות

ועדי עובדים הם סימפטום של מערכת חולה. יש להגן על זכויות העובדים, אבל למנוע סחטנות על בסיס כלום ושום דבר. השבתות על בסיס אלימות יש למגר, ויש להחיל ודאות ומנגנונים קבועים להסכמים. מדינה בלי הגנה על עובדיה היא מדינה חולה, ויש לעגן את זכויות העובדים במסגרת מונעת סחטנות.

6. הסכמות היסטוריות

ללכת על הראש של סקטורים חלשים לא ישנה את ישראל. יש להגיע להסכמות היסטוריות על פתיחת שווקים ולחבר בין הצדדים באינטרס משותף. פרגמטיזם הוא המפתח. פוליטיקאי חכם עושה את מה שצריך וכשיש לו אפשרות דואג ששני הצדדים יקשרו באינטרס משותף. תמיד דרך הגישור והפשרה טובות יותר מדרך ההתרסה והדורסנות.


7. תחרות, תחרות, תחרות!

תמיד לשאוף לשוק פתוח ושקוף עם הרבה יצרנים. יש להגדיל את ההיצע במוצרים מסוימים ולפעול בנקודות שבהן קשה לקיים תחרות רחבה. תחרות היא מפתח לצמיחה כלכלית, ויש לפעול להגדלת ההיצע בכל מקום אפשרי.


8. חינוך כלכלי

חינוך כלכלי הוא מפתח להבנת המערכת הכלכלית ולשיפור המצב הכלכלי של המדינה. יש להשקיע בחינוך כלכלי מגיל צעיר ולהקנות לאזרחים כלים להבנת המערכת הכלכלית ולניהול כלכלי נכון. חינוך כלכלי יכול לסייע בהפחתת הכלכלה השחורה ובהגברת האמון במערכת הכלכלית.

9. חדשנות וטכנולוגיה

חדשנות וטכנולוגיה הם מנועי צמיחה חשובים לכלכלה. יש להשקיע במחקר ופיתוח ולעודד יזמות וחדשנות. טכנולוגיה יכולה לסייע בפישוט תהליכים כלכליים ובהפחתת הבירוקרטיה, ובכך לשפר את היעילות הכלכלית.

מקורות:

¹: [ויקיפדיה](he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7…‎)

²: [המכון הישראלי לדמוקרטיה](idi.org.il/articles/36432‎) [McKinsey](mckinsey.com/capabilities/s…‎)

biologydictionary.net/negative-feedb…‎.

(2) Regulation of Gene Expression: Negative and Positive Regulation. biologydiscussion.com/gene/gene-expr…‎.

(3) The impact of regulation | McKinsey. mckinsey.com/capabilities/s…‎.

(4) Negative externality | Definition, Economics, Examples, & Facts. britannica.com/topic/negative…‎.

(5) Gene regulation | Biological Principles - gatech.edu‎. bioprinciples.biosci.gatech.edu/module-4-genes…‎.

71 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page