top of page
תמונת הסופר/תרשת חברתית בביטוח

למה שלטון הפקידים הוא הנזק הכלכלי הגדול ביותר למדינת ישראל?

למי שאין כוח לקרוא את הכול, אני אגיד את השורה התחתונה בפיסקה הבאה כדי לקצר. כמובן אני ממליץ לקרוא את הכול לא רק כדי לדעת שההסבר כאן מדויק ומגובה בנתונים, אלא כדי שתוכלו להסביר לאנשים אחרים את אותם הדברים. כי חלק מהפתרון הוא שעוד אנשים ייחשפו לזה.

אם המידע הזה לא יופץ הלאה, אנחנו נמשיך לשלם ביוקר.

וזו השורה התחתונה, שלאחריה יגיע ההסבר:

עצם קיומה של הרגולציה במתכונתה הנוכחית, עולה לכל סוכן ביטוח בישראל באובדן הכנסות של 50 אלף ₪ בחודש שיכלו להישאר בכיס שלו. כ-600,000 שקלים בשנה לפחות. מה יכולתם לעשות עם עוד 600,000 שקלים בשנה? מה יכולתם לעשות עם עוד 7,000,000 שקלים ב-10 שנים? מניח שהמון.
אגב, מדובר רק בנזק המיידי. בפועל זה פי 3 יותר מזה ויש עצמאים שהפסידו הרבה יותר מכך.
שלטון הדיפ סטייט בישראל הוא הגרוע ביותר במערב בגלל היותו ריכוזי ובעל שלוחות בכל משרד ממשלתי.
הדיפ סטייט בישראל הוא גם היקר ביותר במערב והמנופח ביותר במערב, בגלל הסכמי שכר נדיבים במגזר הציבורי ומעבר מקל למגזר הפרטי.
כולנו משלמים המון כסף על מימון פקידים שימציאו תקנות ונהלים ללא כל בקרה  ומקבלים כמעט שום דבר.
שלטון הפקידים הוא אינו רואה את האזרח במקום ה-1 כפי שהוא מתיימר להיות, אלא חונטה קטנה וחזקה שדואגת בעיקר לחזקים. רגולציה פיננסית נורמאלית זה מה שיש בארה"ב למשל פה זה לא.
אם רוב מערכי הפקידות יפורקו ויחדלו מלהתקיים, השיפור ברמת החיים שלנו יהיה כמעט מיידי. אגב, בפועל הוא יהיה הרבה יותר גדול מרק 600,000 שקלים בשנה. להערכתי בערך פי 5 מזה. אני אסביר תיכף למה.

אז נתחיל.
מה זאת בכלל רגולציה ובמה היא שונה מהמצב העולמי ?
רגולציה היא סוג של דיקטטור חוקים  בענף הביטוח והפנסיה בישראל. אם למשל תחליטו להקים מחר סוכנות חברת ביטוח או בית השקעות,הרגולטור הזה הוא זה שיקבע לכם הכל.התנאים,המחיר,מרווחי השיווק,אלוהים של הענף.

סביר להניח שחברות זרות ותחרות חדשה, לא ירצו להיכנס לענף שבו הכל מוחלט ע"י כמה פקידים שלא בנו עסק מימהם. חברות קיימות לעומת זאת יעדיפו כנראה להיות קרובים אליו שכן בשלב הבא הוא מצטרף אליהם תמורת כסף גדול,גדול מאוד.

זו בדיוק המטרה של הרגולטור – להגן על החברות הקיימות לסדר את השוק ולהחליש כל כח עצמאי ויזמות בו.
אקדים ואומר שזה ממש לא שרגולטור נדרש לעשות בכדי ליצר ענף איכותי ויצרני.
מה אתם הייתם עושים אם הייתם הרגולטור ?
אתם תוכלו לבצע הכשרות לבעלי הרישיון כדי לדאוג להם בהגדלת האיכות של השירות שהם מספקים, לדאוג לקורסים כדי לשפר את כישורי העובדים בענף כדי שיוכלו להרוויח יותר ולהגן על לקוחות שנפגעו מהעוסקים החברות או גופים חיצוניים באופן נחוש. אפילו לעזור לייצר מוצרי ביטוח ופנסיה פורצי דרך לטובת שיפור ויעול הענף.
זה למשל, מה שקורה בארה"ב או במדינות רבות אחרות עם איגודי רגולטורים נורמאליים.
זה ממש לא מה שהרגולטור שלנו עושה.

מה קורה בפועל ?
כאשר הרגולטור מחליט לחנוק את הענף לפגוע בעוסקים בו ללא רחם, הוא לא חייב את דין וחשבון לאיש. ברגע שיש לו הנחיות ורגולציה כל שאר הענף מחוייבים על פי חוק לציית אין להם איך להתנגד. מאותו הרגע, הם חייבים על פי חוק לפעול ללא קשר כמה ההנחיה הזויה ולא מגובה. 
לרגולטור אין הגבלת זמן על הרגולציות הקיימות ולעוסקי הענף אסור בשום צורה להתערב או להסביר ואין להם שום אפשרות להתנגד או לכבול על כך.
אם אחד מהעוסקים בענף מתחיל לצאת נגד המהלך, לרוב הוא חושש מאיומים ומפגן בריונות בין היתר בתקשורת הכלכלית כלפיו, כפי שהעידו המון מקרים מתוקשרים בעבר.

האם הרגולטור באמת מגן על באזרח ?
לפי אינספור רפורמות, כמעט ולא. את הרפורמות הם מוציאים בשמחה.רוב הרפורמות התבררו כפגיעה אנושה בענף ובאזרחים,כשרגולטור התערב נגמר הסיפור. 
האם הוא יקבל ביקורת כלשהי? בקרה כלשהי? פיקוח כלשהו ? מוזמנים לנחש.


רק תסתכלו על כמות המינויים והתפקידים שעובדי הרגולטור קיבלו בענף הפרטי ותבינו לבד.

אבל עד כאן זה היה חימום. כי אם התעצבנתם קצת עד עכשיו, זה כלום לעומת מה שתקראו בעוד כמה פיסקאות. אז תחזיקו חזק.
כל החברים שלי שעובדים במשרדים ממשלתיים מספרים סיפורים דומים. אם אתה עובד יעיל מדי, נוזפים בך. כי אין בזה צורך. אתה מקבל לפי שעה או ותק ולא לפי ביצועים. אם תעבוד טוב מדי, אז יצפו לעבודה טובה גם בהמשך וזה יקשה על כולם. לכן ינזפו בך אם תעשה עבודה מהר מדי וטוב מדי. לפעמים גם ידאגו שתפוטר (כן כן, למרות שההסתדרות אמורה להגן עליך). 

איך יכול להיות שהרגולטור גורם כאן לנזק של כמעט  מיליארדים שקלים בשנה?
הסכום אגב עולה בכל שנה.
כמעט כל רגולציה פוגעת באופן משמעותי ביכולת של הענף ליצר תחרות ודם חדש של מוצרים,יצרנים וכח הפצה.כאשר הרגולטור ( שאתם משלמים לו את השכר מהמיסים שלכם) מחליט לפגוע בכיסויים הביטוחיים שלכם בד"כ זה בהסכמה עם הגופים המוסדיים ומשרד האוצר
עד כמה הביזיון הזה נורא?
אני אתן את רפורמת הבריאות האחרונה כדוגמה.
שמעתם על "רפורמה בביטוחי הבריאות" ולא הבנתם למה הביטוח התיקר ?
קחו סיפור ישראבלוף קלאסי של הון שלטון נייר עיתון להלן השלבים :
 1.אי שם בירושלים ישבו להם הפקידים ממשרד הבריאות והאוצר וחשבו "איך נוציא מהאזרחים עוד מיסים ? "
בדקו ובדקו וגילו כי לדאבונם הרפואה הפרטית פורחת בזמן שהרפואה הציבורית קורסת.
שאלו את עצמם "מה נעשה בכדי להחליש את המגזר הפרטי יש מלא פנסיות,משכורות,וסבסודים במילארדים
2.מחוקקים חוק שאומר שכל פעם שמטופל מתנתח בקופת חולים דרך השרותי בריאות הנוספים (שהןא משלם עלהם אקסטרא ממיטב כספו) חברת הביטוח מפצה את הקופת חולים בכל עלות הניתוח.
ניתוח לב פתוח = 70 אלף ₪ בום העברה לקופת החולים לאזרח הקטן ? לא ולא... למנגנונים המנופחים וההזוים של מערכת הבריאות הציבורית הקורסת ממילא.
מדובר על המון המון המון כסף
אבל רגע איך זה ימומן ? בודאי שעל חשבונכם אזרחים יקרים.


וזאת בדיוק הבעיה בישראל.
אתם מקבלים שירות גרוע בטירוף, יקר בטירוף ואם תנסו לשנות את המצב, הרגולטור,משרדי הממשלה וחברות הביטוח ידאגו שהשינויים יהיו לטובתם 
במי השינויים יפגעו ? בחלשים,הלא מיוצגים בסוכני הביטוח,באזרחים ובעיקר בתחרות.

מה שתיארתי כאן קורה בכל המגזר הציבורי:
חברת חשמל, רשות שדות התעופה, נמל אשדוד, עובדי משרדי הממשלה, משרד הפנים, ביטוח לאומי וכו'...
גרוע מזה. בישראל  מיליארדי שקלים בשנה אנחנו משלמים על המגזר הציבורי בישראל. כל הנטל זה נופל על משלמי המיסים של המגזר הפרטי. אתם, שעובדים במגזר הפרטי, יכולים להיות מפוטרים בכל רגע אם לא תעבדו טוב. לא יקחו אתכם לעבודה אם לא יהיו לכם את הכישורים המתאימים.
זה לא ככה אצל עובדי המדינה הרגולטורים.

אז מה אתם מתפלאים שכל שירות ממשלתי בישראל הוא גרוע בטירוף?
למה שהם יעבדו בדיוק? 
אי אפשר לפטר אותם. אי אפשר לגעת בהם. אי אפשר אפילו לבקש מהם לעבוד יעיל יותר. כל רפורמה שלהם חונקת את המגזר הפרטי והם נשארים לבדם.

חשוב לציין שהנזק שאני מדבר עליו כאן, הוא רק הנזק שאפשר להוכיח , אם הכסף הזה היה מתפנה אצל הציבור ומושקע בעוד דברים, היינו יכולים להוזיל עלויות לכולם, להקים עוד חברות ענק שיכניסו עוד תחרות וכו'.
הכול במדינה היה זז יעיל יותר, עובד מהר יותר, מתבצע אכותי יותר וכולנו לא רק שהיינו נהנים ממוצרים נהדרים במחיר מדהים אלא גם מעסקים יותר רווחיים – כי הרגולציה היתה פחות קשה וסבוכה. 

בסינגפור לשם השוואה, לוקח 4 שעות להסדיר את כל המסמכים הדרושים לך כאשר אתה מהגר למדינה. הכול מהיר, יעיל ועובד טוב.בישראל זה לוקח בין חודשיים לחצי שנה, וצריך עורך דין שילווה אותך בתהליך מרוב שזה מסובך. 

זה לא בגלל שהיהודים לא יודעים להיות יעילים כמו הסינגפורים, הגרמנים או הערבים בדובאי. זה בגלל שלנו יש רגולציה דרקונית, ולהם לא.

אז אתם שואלים: "אוקיי, למה הפוליטיקאים לא עושים עם זה כלום?"
זאת שאלה נהדרת ואנחנו מתקרבים לפתרון.
קודם כל, חלק מהפוליטיקאים הם פשוט סוציאליסטים או קומוניסטים שעודף רגולציה הוא חלק מהאידאולוגיה הכלכלית שלהם.
אל תשכחו שחצי מהתקופה בה מדינת ישראל קיימת, שלטה כאן מפלגת העבודה – כלומר מפלגה סוציאליסטית שהפקידות היא למעשה חלק בלתי נפרד ממנה. כך גם מרצ, שהיא מפלגה נגררת שלה.
מפלגת העבודה עורכת פריימריז שבהם נבחרים הפוליטיקאים שהולכים לייצג אותה בבחירות הבאות. מיותר לציין שהיה מאוד קשה להיבחר אם אתה נגד הפקידים ועובדי המדינה.
עם זאת, דווקא יצחק רבין היה זה שהחליש את הפקידים ביחד עם חיים רמון בזמנו. אבל זה נושא לפוסט אחר.
אז הנה לכם כמה פתרונות אפשריים:
1. תדאגו להסביר את זה לכולם. תדאגו בכללי להסביר כלכלה לכולם. ככה הפוליטיקאים שלנו מימין, שמאל ומרכז יגידו פחות שטויות.
2. תפיצו את הפוסט הזה וידע כללי על הרגולציה .

3. אם אתם אנשי ימין ואם אתם נגד הפקידים, אני מאוד ממליץ להתפקד ולהילחם למען עתידה הכלכלי של המדינה.


28 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page